tirsdag den 25. august 2015

Om det at blive vegetar

Jeg vil lige sige et par ord om det at blive vegetar. Det kan være en lang og svær proces, hvor du skal finde ud af at spise på en helt, helt anden måde, og det kan tage lang tid at finde den kost, der virker bedst for dig. Det kan også være svært at tackle omverdenens reaktioner. Det er helt okay. For nogen kan det være bedst at skære én ting ud af deres kost ad gangen for ikke at føle, at det bliver for meget. Det er også helt okay!

Min "rejse" mod at blive vegetar startede for alvor for 11 år siden, da jeg skar firbenede dyr ud af min kost, men egentligt har jeg altid hadet at spise kød. Jeg hadede tanken om at spise dyr, jeg hadede konsistensen og senerne, fedtet og blodet. Men mine forældre var bekymrede for, hvordan jeg skulle kunne leve sundt som vegetar, da jeg også var ret kræsen som lille. Som 13-årig gik det pludseligt op for mig, at min mor ikke kunne bestemme, hvad jeg puttede i munden, og det var en kæmpe befrielse bare at sige "Jeg vil ikke leve sådan her mere, og det er mit valg"! Efter nogle år på denne måde stoppede jeg også med at spise kylling og fisk.

I starten gik jeg ikke rigtigt op i ernæringsdelen af vegetarisme - jeg var bare glad for at slippe for kødet. Igennem årene har jeg læst en masse om ernæring, eksperimenteret med et utal af opskrifter og opdaget en masse fødevarer, som jeg aldrig før havde hørt om. I dag føles det så naturligt for mig at være vegetar, at det ofte ikke er noget, jeg tænker så meget over. Jeg føler mig sikker i det vegetariske køkken, og føler mig både rigtigt sund og stærk. Jeg er til lægetjek hvert år, og det eneste jeg har manglet er jern og D-vitamin, begge to ting jeg har rettet op på gennem kosttilskud og små justeringer i kosten.

Det har været en lang proces, og undervejs har jeg både været en temmeligt ringe vegetar og en temmeligt engageret veganer. Nu er jeg en mellemting, og jeg går mere op i at leve efter de værdier, der er vigtige for mig, end at kunne sætte et mærkat på mine spisevaner.

Det med at sætte et mærkat på sig selv, er også noget, som andre folk kan gå rigtigt meget op i. Det kan være svært at føle, at man skal "forsvare" sit valg - hvorfor er det ikke kødspiserne, som skal forsvare deres valg? Mit bedste råd er, at være venlig og åbensindet, og møde kritikken eller spørgsmålene med et kærligt sind. Lad være med at prædike eller fordømme folk, som spiser kød - der skal være plads til alle, uanset hvad vi synes om hinandens måder at leve på. Svar på folks spørgsmål og fortæl på en sød, afslappet måde, hvorfor du har valgt at droppe kødet. Måske vil det inspirere og måske vil det irritere folk, men du har i det mindste gjort, hvad du kan.

Husk at din kost ikke er en religion, men derimod en ting, som du gør for dig selv, dyrene og Jorden - fordi du kan lide det, ikke fordi du føler, at du SKAL.

Hvis der er nogen, som har yderligere spørgsmål til mig, er I velkomne til at smide en mail til mettecskaarup@outlook.dk.

3 kommentarer:

  1. Hej MEtte. Tak for indlægget . Laver i ikke snart nogle nemme opstarteropskrifter her på siden?
    Hilsen Mulle.

    SvarSlet
  2. Jeg skal nok lige gå i tænkeboksen og komme med et lille opskriftindlæg :) Indtil da kan du finde en masse nemme opskrifter på vegansk og vegetarisk mad ved at søge på Google.
    En af de nemmeste opskrifter er måske spaghetti med tomatsovs, da det er noget, de fleste laver i forvejen :)

    SvarSlet
  3. Hej Mulle.
    Som Mette siger så er der en del gode sider på nettet med spændende opskrifter.
    Prøv f.eks. at kigge på følgende:

    vegetaropskrifter.com

    www.miasommer.wordpress.com/

    http://maanebarnet.org/

    Mvh. Marco

    SvarSlet