lørdag den 21. februar 2015

Undgå at få smadret dit hjerte. Med eller uden kærlighed ;)

Måske er kærligheden på din side, måske ikke. Heldigvis er der meget man kan gøre for ikke at smadre sit hjerte.

Her er 5 fødevarer som i hvert fald ikke smadrer dit hjerte.

1. Havregryn.
Havregryn er rige på fibre, magnesium og proteiner.
Et nyligt studie (1) hvor 4000 overlevende efter hjerteanfald fik tilsat fibre til deres kost, påviser at det mindskede deres chance for gentagelse med op til 35 procent.
Andre studier (2) viser at for hver 3 gram opløselige fibre du tilsætter din kost sænker du kolesterolet med ca. 5 milligram!
Eksempel på din morgenmad; 85 gram havregryn, 1 teske kværnet hørfrø og 1 håndfuld friske bær giver mere end 15 gram fibre. Det er mere end 1/3 af hvad du minimum bør indtage på en hel dag.








2. Sorte bønner.
Sorte bønner er ikke kun rige på hjerte-sund fiber. Med mere end 7 gram pr. halv kop servering (ca. 85 gram), indeholder de også stærke antioxidanter, som beskytter celler. Især dem der ligger i linje med arterie-væggene, en intern motorvej til at levere blod til dit hjerte!
Studier har desuden vist (3) at folk der tilsætter bønner til deres kost, mindsker det hjerteskadende LDL kolesterol på bare ganske få uger.
Folat, jern, magnesium og protein i store mængder, er med til at gøre bønner til en fantastisk spise og en booster for dit hjerte.


3. Tomater.
Ca. 150 gram tomat indeholder ca. 2600 milligram kalium. Det er mere end halvdelen af hvad du har brug for på en hel dag!
Forskning viser (4) at kost rig på kalium reducerer risikoen for slagtilfælde med ca. 12
procent.
Andre fødevarer med høj t indhold af kalium er f.eks. bananer, mango, søde kartofler og rosenkål.
Målet for de fleste mennesker er 4700 mg. om dagen, med mindre du f.eks. har dårlige nyrer.
Spørg altid din læge hvis du er i tvivl.



4. Blåbær.
Har du nogensinde spekuleret på hvorfor dine øjne er tiltrukket af den lyseblå nuance fra blåbær?
I dette tilfælde betyder det at det der ser godt ud for øjet, er godt for hjertet!
Blåbær er rige på farverige pigmenter kaldet anthocyaniner, der hjælper med at beskytte kroppens celler, herunder dem der udgør blodkarrene og dermed danner grobund for sundt hjerte/kar system.
En nylig undersøgelse (5) viser at blot en håndfuld blåbær om dagen, i en periode på 8 uger, kan medvirke til at sænke blodtrykket betragteligt. For højt blodtryk er en væsentlig risikofaktor i forhold til hjertesygdomme.
Tilsæt evt. en håndfuld friske bær til din morgenmad, i din smoothie eller i din salat.



5. Spinat.
Bladgrøntsager er et ernæringsmæssigt kraftcenter, der spiller en vigtig rolle i dit hjertes sundhed.
Den lille mængde fedt spinat indeholder er rig på omega 3 fedtsyrer.
Spinat er fyldt med antioxidanter blandt andre lutein, der styrker kroppens evne til at bære blod fra hjertet til hjernen.
Frisk spinat smager ikke af ret meget og kan bruges i næsten alle sammenhæng.
Brug det i din smoothie, når du juicer, i salat, i wraps og supper.





1: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4004785/
2: http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2087877
3: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24710915
4: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25190445 
5: http://www.andjrnl.org/article/S2212-2672%2814%2901633-5/abstract


Ingen kommentarer:

Send en kommentar