fredag den 3. juni 2016

Vegetarisk og vegansk mad Del 1.

Efter flere henvendelser, har jeg besluttet mig for at lave en række eksempler på super nemme opskrifter som ikke indeholder kød, den kommende tid.

Egentlig er vi i gang med at lave en opskriftsektion der skal tilknyttes bloggen. Da der kan gå lidt tid med det, bliver en midlertidig løsning derfor en god, nem opskrift med jævne mellemrum.

Der findes mange fantastiske sider med kødfrie opskrifter. Ingen tvivl om det.
Det skal derfor understreges at denne sides formål er ikke at præsentere avancerede opskrifter.
Formålet er ubetinget at præsentere NEMME og relativt hurtige opskrifter. Der vil altså ikke være fokus på design, lige som der ganske givet vil være endnu sundere alternativer, end dem der bliver præsenteret her.

Hvorfor den tilgang?

Jo det er helt simpelt.
Skribenterne på denne side kan alle huske hvor uoverskueligt det hele kunne være, i starten på omstillingen til en grøn livsstil.
Det er vores opfattelse, at det derfor er nærmest altafgørende, at det i den første lange perioder derfor er NEMT og LET TILGÆNGELIGT, når der skal laves grønne retter, frem for kødretter.
Af samme årsag vil der derfor ofte indgå køderstatningsprodukter og produkter der "kun" er vegetariske.
Tag ikke fejl; vi er i høj grad fortalere for veganske produkter.
Men vi er også overbeviste om, at det meste kommer som en naturlig selvfølge, når først man begynder at "finde sig til rette" i det grønne køkken.

Personligt var jeg f.eks. 110 procent sikker på at jeg ALDRIG ville blive veganer, da jeg i sin tid (ca.3 år siden) begyndte på den grønne livsstil. Muligvis vegetar, men veganer, det var sgu for uoverskueligt!

I dag er der ikke noget mere naturligt for mig, end at gå efter veganske produkter.
Men min vej hertil, har været udfordrende og kun med hjælp fra "nemme alternativer" og løsninger jeg kunne overskue.

Kordeordene for opskrifterne på denne side er derfor; nemt, tilgængeligt og relativt hurtigt!
Når så du bliver mere "erfaren", så vil du med garanti få mere overskud til at begynde at tænke mere i lokale produkter, mindre forarbejdet produkter og mere avanceret udfordringer :-).

Her det første bud på en NEM og kødfri ret:

Orientalsk kødfri hurtigret.

Det skal du bruge:
1 pakke soy4you "bites" eller 1 pakke "grillede stykker" fra garden gourmet eller 1 pakke "kylling" fra Astrid Och Aporna".
Personligt foretrækker jeg "grillede stykker" fra Garden Gourmet eller Astrid Och Apornas "kyling".
"Bites" fra soy4you kan fint gå an, bare sørg for at de har ligget længe nok i blød. Ellers bliver de lidt seje.

Læs mere om produkterne her (tryk på links):


 Soy4you kan efterhånden købes mange steder. Rema 1000 og Kvickly er næsten 100 procent sikre.





 Kvickly har i længere tid ført Garden Gourmet. Senest har jeg set at også Bilka fører mærket.






Det er straks en større udfordring at finde Astrid Och Aporna, med mindre man bor i Aarhus eller København. I disse to byer findes der butikker som sælger masser af deres produkter, lige som flere af Brugsens afdelinger er begyndt at sælge det.



* 3-5 små hakkede chilier.
* 4-5 fed hvidløg (Hakket)
* 1 håndfuld friske grønne bønner
* 1 aubergine i tynde skiver
* 100 gram champignon i tynde skiver (erstat f.eks. med gul peberfrugt hvis du ønsker lidt "sødme").
* 7-9 spsk. grøntsagsbouillon
* 2 spsk. soyasauce
* Salt efter behag
* Evt. 1 forårsløg eller andet løg skåret i tynde skiver.

Chili, hvidløg og løg svitses i olien.
Tilsæt "kødet" og svits hurtigt.
Tilsæt resten af ingredienserne og lad retten simre i 5 minutter.

Server med ris eller nudler, efter behag.

Samlet arbejdstid 20-30 minutter.

Jeg vil stort set altid anbefale brug af en wokpande. Den "hidsige varme" synes jeg giver et bedre resultat. En alm. god pande kan dog godt gå an.

Server evt. en enkel salat med lidt sødt i ved siden af (blåbær, melon, vindurer ect.).

Hvis du ønsker at gøre retten en tand mere avanceret, kan du ligge "kødet" i en frysepose sammen med et par skiveskåret hvidløg, lidt skiveskåret ingefær, 1-2 spsk. balsamico og 1-2 spsk. sojasuce. Vend det godt rundt og lad det trække en halv times tid :-).

Spørgsmål kan altid stille her på bloggen, eller på mail bellacci@outlook.dk

Velbekomme!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar