fredag den 23. december 2016


Jeg vil her komme med tre af mine favoritter som bud på deller du kan bruge såvel juleaften, til julefrokosten som i det daglige i det hele taget.
Det er elle tre nemme opskrifter som man hurtigt bliver dus med.


Edamame deller - Veganske.

400 g edamame bønner (optøede fra frost. Giv dem et hurtigt opkog).
200 g kogte kartofler
1 løg, fint hakket
1 tsk. groft salt
½ tsk. chilipulver
 25 g havregryn - Ønskes mere faste / hårde deller tilsættes 50 g havregryn.
100 g rasp
rapsolie til stegning


Put edamame bønnerne, de kogte kartofler og løg i en skål. Blend det med din stavblender til det har en passende konsistens. Her vælger du selv hvor grove eller hvor fine strukturen i dellerne skal være.
Nu tilsætter du chilipulver, salt, havregryn og rasp.
Bland det hele grundigt sammen.
Form dem i den størrelse der passer dig, men lav dem ikke ret høje.
Steg dem i kokos eller rapsolie.
Slut evt. af med at give dem en hurtig tur for hård varme på begge sider for at opnå en ekstra sprød delle.

De er fremragende til rugbrød og madpakke også!

Fif: Hvis du bruger skeer til at forme dem, så hav et gals vand stående du kan dyppe skeerne i. Bruger du hænderne, så fugt dem under vandhanen imellem hvem delle. Det går dem nemme at have med at gøre.

Opskriften er stærkt inspireret af Mia Sommers ærtebøffer. Jeg er bare mere til edamame bønner, derfor denne version.

Edamame dellerne er en fantastisk stærk kilde til protein, calcium, c vitamin, jern, fibre og omega 3.



Brug gerne finvalsede havregryn.




Det er her du danner grundlag for hvor "hård", tør og fast din delle skal være. Det justerer du med rasp og havregryn.




Slut evt. af med høj varme for ekstra sprød delle.





De færdige deller er også fremragende til madpakken, sandwich m.m.




Eksempel på aftenmåltid med edamame deller. Tilbehør er pandestegte kartofler, bearnaisesauce (lavet på sojamælk og plantemargarine) og salat af revet gulerod, spinat, forårsløg og tomater.





Kikærte deller.

Denne delle laver jeg også ofte. Smager super og passer til alt.
Til rugbrød, til ovnstegte kartofler, til en lækker salat m.m.
Jeg kan ikke huske hvor jeg har opskriften fra, så jeg kan desværre ikke videregive æren.

1 fed hvidløg
3 1/2 dl kogte kikærter eller  dåse af 240 gram
Kogevand / væde 1 1/2 spsk.
Stødt spidskommen 1/2 tsk.
Stødt koriander 1/2 tsk.
1 lille løg
1 dl revet gulerod
2 spsk. sesamfrø
salt
NoEgg svarende til 1 æg
1 1/2 spsk. majsstivelse
Kokosolie

Hak hvidløg fint.

Kom kikærterne i en skål (kogte hvis ikke fra dåse) sammen med kogevand / væde, hvidløg og krydderier.

Blend med en stavblender. Her vælger du hvilken konsistens dine deller skal have.

Hak løg fint og riv gulerødder fint,

Bland løg, gulerødder og sesamfrø i og rør rundt. Smag til med salt.
Tilsæt Noegg svarende til 1 æg. Bland det godt sammen.

Bland det derefter med kikærtemassen.

Rør majsstivelse i.

Varm olie på en pande og stege dellerne på begge sider ved mellem varme. Evt. slut af med hård varme for ekstra sprød delle.



Kikærtedellen har et fornuftigt indhold af protein, højt indhold af a vitamin, højt indhold af fibre, højt indhold af jern og højt indhold af mangan.





Kikærtedellerne er lidt sværere at "styre" end edamame dellerne. Fugt hænder eller skeer med lidt vand.















Klassisk frikadelle i vegetarisk udgave.


1 pose lys soy4you granulat.
1 grøntsagsbouillon terning
1 pose "frikalet"
1 mellem fint hakket løg
Stegemargarine
En smule mel
En smule sojamælk hvis mere "snaskede" deller ønskes

Rør bouillonterningen ud i 4 dl kogende vand.
Tilsæt en pose lys soy4you granulat og lad trække i 10 minutter.
Pres soy4you granulat i en si efterfølgende så overskydende vand forsvinder fra den lyse granulat. Tilbage står du med dit "kød / fars".

Rør farsen sammen med det hakkede lød og tilsæt en pose frikalet.

Egentlig kan dellerne fint steges nu, men der er også mulighed for at ændre lidt i konsistensen.
Vil du gerne have dem lidt mere faste og "tørre" så tilsæt lidt mel.
Vil du gerne have dem lidt mere "snaskede" så tilsæt lidt sojamælk.

Steg dem i stegemargarine på jævn varme. Slut af med høj varme for ekstra sprød delle.
Det kan være nødvendigt, at tilsætte mere fedtstof til stegning undervejs. De fleste vegedeller, som f.eks. soy4you dellen er MEGET fedtfattige og vil derfor hurtigt suge det fedtstof til sig, som er på panden.

Denne delle kommer, efter min mening, meget tæt på den klassiske danske frikadelle.
Fordelen ved smagen er at den komme fra frikalet, som smager lidt som "alle kender det".
Minusset er at frikalet IKKE ER VEGANSK. Så vær opmærksom på at denne delle "kun" er vegansk.


Vær opmærksom på at frikalet IKKE er vegansk hvis eksempelvis du får veganere til spisning.

Lys soy4you som bruges til denne delle. Kan købes i Brugsen, Rema og Kvickly.













Eksempel på vegetarisk aftenmåltid med klassiske deller vegestyle.




Der findes mange flere varianter, som vil være at finde på bloggen en gang i fremtiden.
Her var blot et bud på 3 af de nemme og velsmagende deller.
Perfekte til julefrokosten ;-).

I morgen blive sidste indlæge inden jul slået op. Det vil indeholde en kort præsentation af hvordan min / vores mad kommer til at se ud jule aften.

God nat.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar