søndag den 17. juli 2016

Vegansk og vegetarisk mad i haven.


En sød læser spurgte efter denne opskrift på Instagram.
Det hele går jo lidt hurtigt dér, så det er oftest blot inspirationsbilleder med en kort tekst der bliver uploaded.
Jeg vil selvfølgelig altid gerne dele mine erfaringer, opskrifter, viden om ernæring m.m. Så er du en af dem der følger med på Instagram, så sig blot til hvis der er noget af det du ser, der skal laves et blogindlæg omkring.

Det er mit første år som kolonihavehus- ejer. Ja for nogen lyder det forfærdeligt "morfar" , det gjorde det egentlig også for mig, da min nabo præsenterede mig for ideen.
Som en naturlig følge af en vegansk eller vegetarisk livsstil, ligger det dog nært at have fokus på egen produktion af grøntsager, bær m.m. Dels fordi det miljømæssigt er i top og dels fordi der ikke er nogen tvivl om at friskplukkede / opgravede egne produkter er en ernæringsbombe af en anden verden, sammenlignet med det meste af det vi køber i butikkerne.
Trods de primitive forhold sprang min kammerat, hans familie og jeg selv ud i det.
Det har vist sig at være en helt fantastisk oplevelse på mange fronter. Det vil jeg egentlig ikke komme nærmere ind på i dette indlæg, da planen er at lave et inspirerende indlæg omkring det, når efteråret melder sin ankomst.
Grunde til jeg alligevel laver denne intro er at denne opskrift udspringer fra en af vores fantastiske dage i haven.
At tænde bålet når man ankommer, trække de produkter op af jorden man skal bruge og lade gryden stå og simre imens man går og hygger sig, er bare en helt fantastisk fornemmelse.
De tilhørende billeder er derfor fra produktionen på bålet i haven. Retten kan selvfølgelig fint laves derhjemme i en gryde på komfuret.
Det er en fantastisk nem og nærende ret, som man kan variere præcis som man vil. Dette er blot lidt inspiration.


1-2 grøntsagsbouillon terninger.
1- 1 1/2 liter vand, alt efter hvilke konsistens du ønsker.
1 dåse pure.
1 dåse hakkede tomater.
1 pose ærter.
2 løg.
8-15 kartofler - alt efter størrelse og behag.
5-10 gulerødder - alt efter størrelse og behag.
Lidt raps eller kokosolie (andet kan gå).
Vegansk eller vegetarisk kød. Hvis ikke det ønskes er kidneybønner, sorte bønner eller røde linser fremragende alternativer.
Paprika 1-2 spsk.
Chili i "grove" stykker (helst ikke pulver, men gerne flager) 1-2 spsk.
Salt 1-2 spsk.
Peber  1-2 spsk.


Fyr op for bålet, bland evt. brænde med kul.
Sæt gryden over med lidt olie i bunden.

Skær kartofler, gulerødder i "mundrette" stykker. Kartofler skal ikke koges først.
Skær løgene i din favoritfacon.
Svits løgene i din opvarmede gryde, og husk at nyde duften :-).
Tilsæt chili, paprika, salt og peber.
Tilsæt hakkede tomater og pure.
Tilsæt vand og bouillonterning(er). Hvis du er usikker på hvor meget vand du vil bruge, så start bare med det halve. Der kan tilførs vand til hver en tid.
 Rør godt rundt.
Tilsæt kartoffelstykker og gulerodsstykke.
Lad nu retten står og få varme til "simre punktet".
Lad den simre i 20 - 40 minutter. Brug kartoffelstykkerne som "målepind" for hvornår den er færdig.
De sidste 5-10 minutter retten simrer tilsættes det veganske / vegetariske kød, linser eller bønner samt ærterne.
Husk at smage til under vejs med krydderierne. Vi har alle forskellige smagsløg når det kommer til krydderier, derfor heller ikke en præcis dosering angivet i denne opskrift.

Server evt. med lidt ris eller fuldkornsbrød til.


Forslag til vegetarisk og vegansk kød der kan bruget:

Anamma fars er vegansk. Kan typisk købes i Kvickly, Superbrugsen og Irma.




Astrid och aporna kylling er vegansk. Det er desværre et produkt der kan være svært at finde i Danmark. Bor du i København eller Aarhus er der dog flere muligheder.





Quorn fars er efterhånden tilgængeligt i alle større butikker. Kvickly, Superbrugsen og Irma skulle være sikre. (OBS vegetarisk)







Anamma bitar er et vegansk bud på "kylling".








 

Min kammerats dejlige søn har set værdien i frisk frugt og grønt :-)


Husk, du må altid kontakte mig hvis du har spørgsmål.
Mail: bellacci@outlook.dk

VELBEKOMME!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar