lørdag den 20. december 2014

Mikuna gør sund og lækker mad, dyr og miljø ære!

Vel er det lidt tid siden. Det fortjener alligevel en plads her på vores blog.
Onsdag d. 12. november 2014 blev en stor dag for alle os, som ønsker mindre kød på menuen!



Der er flere grunde til at det er imponerende.
1. Maden i sig selv er lækker og indbydende.
2. Pigerne bag Mikuna er ikke udstyret med årelange gastronomiske uddannelser og blær som f.eks. Michelin stjerner på cv´et.
3. Denne tid byder på et hav af spisesteder, som markedsfører sig på den noget videre forskruede ide om at paleo kost er den "rigtige spise". Dette med begrundelse i at det er "naturlig mad" og "sådan vores forfædre levede". Jeg vil ikke gå dybere ind i dette emne, af flere årsager. Dels fordi jeg helt grundlæggende ser det som en ideologi, der har det primære formål at "retfærdiggøre" den danske livsstil med røde bøffer og bacon. Dels fordi jeg anser det for totalt ligegyldigt, hvordan man levede for 50.000 år siden. Det der betyder noget, er hvordan vi lever i dag og hvilke udfordringer vi står over for!
Når det skal nævnes her, er det fordi at det er ganske imponerende, at Mikuna henviser flere af de kødfikserede steder til lavere pladser på listen. Det er simpelthen imod alle ods, at man i "bacon land", midt i en paleo-storm, snupper den 1. plads!

På anmelder siden ser man lidt af hvert. Dog fremstår de fleste anmeldelser positive og de tager i mod stedet med åbne arme. Hvilket også er en sejr i sig selv.


Hvis man bruger lidt tid på det, vil man også opleve ,at der er anmeldere som simpelthen ignorerer stedet.
Jeg oplevede også at støde ind i en anden spiseguide i Aarhus, som bruger mere tid på at være forarget over at restauranten "Kød" ikke er blandt de nominerede, frem for at anerkende at der for første gange nogensinde (tror jeg) er et vegansk spisested med i opløbet. Den samme anmelder for den pågældende side, bruger blandt andet som argument, at "Kød" har imponerende 7500 likes på deres facebook side. Det fortæller desværre en del om anmelderes forudindtaget holdning, samt hans manglende evne til at nuancere. Lige så lidt retvisende det er, at "Kød" har fået 1 stjerne fra en masse sure vegetarer og veganere, lige så lidt retvisende er det, at de har fået 7500 likes på facebook. Mon ikke langt de fleste likes er fra folk der blev provokeret af “veganer stormen” i mod “kød”, samt folk der er bange for at deres udsigt til bacon er i fare?
Hvis man i øvrigt bruger lidt tid på at gennemgå den pågældene anmelders artikler, står det meget klart at kød er helt elementært, for at et sted er værd at tale om. Han holder sig end ikke tilbage for at nævne foie gras som en delikatesse.

Hvorfor giver jeg i det hele taget opmærksomhed til dette, i et indlæg der skal handle om Mikunas flotte indsats?
Fordi ovenstående netop gør det ekstraordinært flot, at Mikuna på den måde har formået at vinde indpas i såvel medier som folkemunde.

Der kan være delte meninger om hvad det vil sige at anmelde et spisested. For nogen handler det alene om maden, for andre handler det en del om atmosfæren. For andre igen, og heldigvis er den trend voksende, handler det også om bæredygtighed, kærlighed og den "samlede følelse". Det sidstnævnte, kombineret med lækker mad, gør uden tvivl at Mikuna fortjener et stort bifald.

Tillykke til pigerne bag Mikuna, tillykke til alle dem der nyder at spise grøn mad ude og tillykke til dyrene og miljøet! :)

 

Se mere her: http://www.aoa.dk/restaurant-og-cafe/mikuna

Mikunas smørrebrød:
HønseFRIsalat med karse 
FiskeFRIfilet med remo, dild og caviart
Veggadelle med rødkål og agurkesalat 
Spejsypølse med remo, agurkesalat og løg.


Mikunas Chili´n: 
Chiligryde med salsa picante + soya yoghurt og koriander.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar